ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Νίκος Μελετίου

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η σημασία των Υποδομών σε μια πόλη, ίσως να πρόκειται για το σημαντικότερο θέμα που αφορά στην οργάνωση και την λειτουργία των σύγχρονων πόλεων.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ 1

Μια πρακτική περιγραφή του τι είναι οι υποδομές της πόλης θα μπορούσε να χωρέσει στη φράση: Υποδομές είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται η καθημερινότητα της πόλης, η καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό που θα έπρεπε ίσως να συμπληρώσουμε στον παραπάνω ορισμό, είναι ότι οι υποδομές προσδιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης. Για όσους προτιμούν πιο εξειδικευμένη ορολογία, οι υποδομές μιας πόλης αποτελούν έκφραση και μέτρο της λειτουργικότητας της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, όταν μιλάμε για την καθημερινότητα των πολιτών, όσο και τις προοπτικές ανάπτυξης, μιλάμε για μια πλήρη εικόνα της πόλης. Ενδεικτικά, κάποια από τα έργα υποδομών τα οποία υλοποιήσαμε, είναι τα εξής:

 1. Εφαρμόσαμε το Πολεοδομικό Σχέδιο ΕΛΠΕ.
 2. Εφαρμόσαμε το Πολεοδομικό Σχέδιο Ρουπάκι.
 3. Κατασκευάσαμε το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Κτίριο για το 8ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο βρισκόταν σε ενοικιαζόμενα λυόμενα κτίρια και πια είναι υπόδειγμα εγκαταστάσεων Δημοτικού Σχολείου στην Δυτική Αττική.
 4. Κατασκευάσαμε τον νέο Πρότυπο Ολοήμερο Βιοκλιματικό Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Γερμανικά.
 5. Ολοκληρώνεται η κατασκευή 2 μεγάλων έργων για την φροντίδα και φύλαξη των παιδιών μας, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Κάτω Φούσα και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Ρουπάκι.
 6. Αγοράσαμε κτίριο το οποίο ανακαινίσαμε και διαμορφώσαμε σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα για τον 3ο Βρεφικό Σταθμό στην Τρύπα Αλεπούς, όπου αδειοδοτήθηκε και  λειτουργεί κανονικά.
 7. Διαπράττουμε καθημερινές επεμβάσεις συντήρησης Όλων των Σχολικών Κτιρίων,  με το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
 8. Ολοκληρώσαμε την Αντιπλημμυρική Προστασία στην ΒΙΠΑ- ΒΙΟΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις που δρουν στο Δήμο μας να είναι προστατευμένες από θεομηνίες, καθώς επιθυμούμε οι επενδύσεις στον τόπο μας να πληθαίνουν.
 9. Ο Ασπρόπυργος είναι στην ευχάριστη θέση να χαίρει 120 πλατειών σε όλη του την έκταση. Οι αναπλάσεις των πλατειών αυτών είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια, εφόσον το επιτρέπει πια και το ταμείο του Δήμου. Όλοι οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι φροντίζονται καθημερινά, είτε σε επίπεδο καθαριότητας είτε σε επίπεδο πρασίνου και καλλωπισμού, για την άμεση και ασφαλή χρήση τους από τους κατοίκους. Να σημειωθεί ότι σε μία πόλη όπως ο Ασπρόπυργος, με ποικιλομορφία στις χρήσεις των περιοχών και δομημένη σε πολλές περιοχές που κάποιες τυχαίνει να είναι απομακρυσμένες, με ό,τι προκύπτει από αυτό, καταφέρνουμε να κρατάμε την πόλη καθαρή. Κατασκευάζουμε και επισκευάζουμε καθημερινά τα αρδευτικά συστήματα που είναι απαραίτητα για τον ποτισμό όλου αυτού του πράσινου. Παράλληλα, έχουν κατασκευαστεί και αρδευτικά δίκτυα στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου Ασπροπύργου, στην Πλατεία Ολυμπιονικών, στην Πλατεία Μπακογιάννη, στην πλατεία Ηρώων, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και πολλά άλλα.
 10. Τα αντιπλημμυρικά έργα, παρότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλάβαμε και φέραμε εις πέρας την διευθέτησή τους, σε πολλά και πραγματικά μεγάλης επικινδυνότητας σημεία της πόλης: Για παράδειγμα, στο Ρέμα Άη Γιάννη, το Ρέμα Αη Γιώργη, το Ρέμα  Αγίας Παρασκευής και το Ρέμα Κουταλάς.
 11. Πραγματοποιήσαμε Υπογείωση των γραμμών της ΔΕΗ στο Ιστορικό Κέντρο του Ασπρόπυργου.
 12. Αγοράσαμε οικόπεδο για την κατασκευή πλατείας της εκκλησίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ στην Γκορυτσα.
 13. Ολοκληρώσαμε και συμπληρωνουμε συνεχώς τα έργα στην πλατεία Νεοκτίστων
 14. Διεκπεραιώσαμε την Αποχέτευση ομβρίων υδάτων στο 5ο Δημοτικό στην Παραλία Ασπροπύργου.
 15. Ολοκληρώσαμε την Αντιπλημμυρική Προστασία στην ΒΙΠΑ- ΒΙΟΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις που δρουν στο Δήμο μας να είναι προστατευμένες από θεομηνίες, καθώς επιθυμούμε οι επενδύσεις στον τόπο μας να πληθαίνουν.
 16. Ολοκληρώσαμε το πρωτοβάθμιο, Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων στο Κέντρο και την Παραλία Ασπροπύργου, καθώς και την Αποχέτευση των  Ομβρίων Υδάτων σε όλες τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου.
 17. Συνεχώς συντηρούμε τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια σε όλες τις περιοχές του Ασπροπύργου. Να σημειωθεί ότι, στους καιρούς που ζούμε, τέτοιου μεγέθους έργα, απαιτούν 9-18 μήνες -το ελάχιστο- από την ημέρα καταβολής της μελέτης ώς την διεκπεραίωσή τους. Έτσι, έχοντας προνοήσει, προλαμβάνουμε πάντα να διατηρούνται οι δρόμοι μας σε καλό επίπεδο, παρά την αμέλεια της πολιτείας για τους περιφερειακούς άξονες από τους οποίους θα έπρεπε να περνά όλη η βαριά κυκλοφορία, αντί διαμέσω του αστικού ιστού.
 18. Πεζοδρομήσεις δημοτικών οδών και κατασκευή πεζοδρομίων εντός & εκτός σχεδίου.
 19. Αντικαταστούμε όλο τον Δημοτικό Φωτισμού, που ήταν παλαιάς τεχνολογίας,  με 8.326 Φωτιστικά Σώματα LED σε όλο τον Ασπρόπυργο, για την οικολογική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης. Ένα έργο που συνολικά θα κοστίσει 7.000.000€. Το έργο αυτό, είναι αποτέλεσμα μελέτης που ξεκίνησε το 2014, και εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2016, με τον ηλεκτροφωτισμό LED να τοποθετείται σε 6 κεντρικούς άξονες της πόλης (28ης Οκτωβρίου, Νίκης, Γκορυτσάς, Θρασυβούλου,κ.α). Αφού ολοκληρώθηκε το πιλοτικό στάδιο επιτυχώς, η αντικατάσταση ολόκληρου του ηλεκτροφωτισμού της πόλης συνεχίζεται με  νέους μεταλλικούς ιστούς, ύψους 6 μέτρων – όπου χρειάζεται-, σε μονόπλευρη διάταξη κατα μήκους των οδών της πόλης. Κάθε ιστός έχει ένα φωτιστικό σώμα LED, ισχύος 40W έκαστο και η αποδιδόμενη φωτεινή ροή κάθε φωτιστικού σώματος είναι περίπου 6300 lumens. Αυτό αποδίδει ενεργειακά το μίνιμουμ 60% εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος που σημαίνει 60% μείωση καύσιμης ύλης (πετρελαίου) από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ασπρόπυργο. Η εξοικονόμηση υπολογίζεται στις 600.000€ ετησίως, εκ των οποίων 450.000€ είναι το κόστος και η συντήρηση του έργου και ο Δήμος θα Ασπροπύργου θα επωφελείται με 150.000€ στο ταμείο του. Στις 450.000€ ετησίως συμπεριλαμβάνεται και η συντήρηση κι επισκευή του για 12 χρόνια. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σύστημα παρακολούθησης για την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση βλάβης.
 20. Προχωρήσαμε σε έργα Αποχέτευσης ομβρίων και στην πλειονότητα των εκτός σχεδίου περιοχών, δίχως φυσικά αυτό να είναι υποχρέωση του Δήμου, ωστόσο έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη, άνευ όρων.
 21. Καταφέραμε την Μεταβίβαση και τη Νομιμοποίηση των συνδέσεων του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.
 22. Πετύχαμε, μετά από συστηματική και επίμονη προσπάθεια, την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης μας, σε Τριτοβάθμιο. Αυτό έσωσε την Παραλία μας, όπου χάρη στο ότι είναι Τριτοβάθμιος ο Βιολογικός Καθαρισμός,δεν υπάρχει η παραμικρή δυσοσμία, ή μόλυνση των υδάτων, και μπορεί πλέον – σύμφωνα με τις μετρήσεις του Χημείου του κράτους το 2018- να χρησιμοποιηθεί από κολυμβητές.
 23. Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Ασπροπύργου, ανακαλύψαμε ότι η πλειοψηφία των Δημοτικών Κτιρίων ήταν εκτεθιμένη καθώς δεν υπήρχαν Άδειες Λειτουργίας. Έτσι, προβήκαμε στις απαραίτητες, εξαιρετικά χρονοβόρες, ιδιαίτερα κοστοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες για την νομιμοποίησή τους.
 24. Αγοράσαμε χώρους για τους απαραίτητους για την πόλη χώρους στάθμευσης, όπως παράλληλα προχωρήσαμε σε  διανοίξεις οδών εντός κι εκτός σχεδίου.
 25. Προβήκαμε σε Διαπλατύνσεις Κεντρικών Δημοτικών Οδών, για την διασφάλιση της καλύτερης κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά και στις βιομηχανικές περιοχές. Παραδείγματα αυτού είναι η οδός Γκορυτσάς – η Αγίου Γεωργίου-  η Αγίου Ιωάννη κ.α.
 26. Καταφέραμε την ολική ανάπλαση του Δημοτικού Σταδίου Ασπροπύργου και τη γενική ανακαίνιση του Κλειστού Γυμναστηρίου ‘Γεώργιος Τσόκας’ με νέο δάπεδο βινυλίου για το γήπεδο μπάσκετ όπως και μπασκέτες.
 27. Κατασκευάσαμε Κλειστό Γυμναστήριο, πλήρως εξοπλισμένο κάτω από τις νέες κερκίδες, το οποίο είναι φυσικά ελεύθερης χρήσης και Ευρωπαϊκής πιστοποίησης.
 28. Προβήκαμε στην Κατασκευή Τριπλού Κλειστού Γυμναστηρίου στην Γκορυτσά (έκτασης 1200 τ.μ), όπου θα φιλοξενηθούν ποικίλα αθλήματα με βάση τις πολεμικές τέχνες.
 29. Κολυμβητήριο. Ένα όνειρο δεκαετιών, έργο σε εξέλιξη. Αγοράσαμε το οικόπεδο, διανοίξαμε τους απαραίτητους δρόμους, ξεκινήσαμε την κατασκευή του με προβλεπόμενη ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2019.
 30. Στην Πλατεία Καζαντζίδη, στην Κάτω Φούσα,  ανακατασκευάσαμε το γήπεδο ποδοσφαίρου 5*5 και αντικαταστήσαμε τον χλοοτάπητα με νέο.
 31. Στην πλατεία ‘Κουταλά’ έγινε ανάπλαση και ολική ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ.  
 32. Στο Αγροκήπιο, δημιουργήσαμε Ανοιχτό Γήπεδο Τέννις. Παράλληλα, στο βόρειο κομμάτι του πρόσφατα αναπλασμένου Αγροκηπίου, δημιουργήσαμε και γήπεδο 5Χ5 6ης γενιάς, με LED φωτισμούς και μονοπάτια περιπάτου.
 33. Στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου της Γκορυτσάς, προβήκαμε σε πλήρη  ανακαίνιση των αποδυτηρίων, στην αντικατάσταση των προβολέων και των εξεδρών.
 34. Στο Ρουπάκι, κατασκευάσαμε νέο -σύγχρονων προδιαγραφών- Γήπεδο Ποδοσφαίρου 9Χ9.
 35. Διανοίξαμε και κατασκευάσαμε την πλατεία Αγίας Παρασκευής.
 36. Δημιουργήσαμε την Πλατεία στην περιοχή Αεροδρόμιο και κατασκευάσαμε γήπεδο 9*9.
 37. Το Λαογραφικό Μουσείο μας, ο κλειδούχος της παράδοσης της πόλης μας: Καταφέραμε την αποπεράτωση του κτιρίου που ξεκινήσαμε την προηγούμενη τετραετία συμβαδίζοντας με τους κανόνες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πλέον λειτουργεί καθημερινά.
 38. Κατασκευάσαμε το  Πολιτιστικό Κέντρο Γκορυτσάς όπου μέσα του θα στεγάζεται το ‘Ποντιακό Θέατρο’.
 39. Το Δημοτικό μας Κινηματοθέατρο Γαλαξίας, για ακόμα μία φορά ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε σημαντικά, αφότου βέβαια καταφέραμε την πλήρη Αποπληρωμή του και απόκτηση της Άδειας Λειτουργίας του.
 40. Όλα τα συντριβάνια της πόλης μας αναβαθμίστηκαν με νέους μηχανισμούς και ειδικούς φωτισμούς που βελτιώνουν το αισθητικό γόητρο της πόλης μας και δημιουργούν ευχάριστο κλίμα στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες.
 41. Το Παλαιό μας Ρολόι. Το έμβλημα και στολίδι της πόλης μας, που εμείς διεκδικήσαμε να μην κατεδαφιστεί, τουναντίων παλέψαμε και καταφέραμε την ανέγερσή του.
 42. Καταφέραμε να εδραιώσουμε την εγκατάσταση και λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ), αφού αγοράσαμε οικόπεδο για την Δημιουργία τους.
 43. Ταυτόχρονα, είμαστε από τους λίγους Δήμους που έχουμε διεκδικήσει την δημιουργία ΚΕΠ Υγείας, σε προκαθορισμένο χώρο στο Κέντρο του Ασπροπύργου.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ 2

ΥΠΟΔΟΜΕΣ 3

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ