ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Μελετίου

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1

Ένας δήμος πρέπει να μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και έργα Πολιτισμού έτσι ώστε να:

 • Αυξάνει  τις ευκαιρίες και τις επιλογές που έχουν οι πολίτες που θέλουν να παρακολουθήσουν μια δράση πολιτισμού, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις κλπ,
 • Προωθεί μεταξύ των νέων πολιτών τις ουμανιστικές ιδέες της ολοκληρωμένης προσωπικότητας,
 • Μειώνει το κόστος διαβίωσης όσων θέλουν να ασχοληθούν με δράσεις στο χώρο των τεχνών και της πνευματικής καλλιέργειας ,
 • Συνεργάζεται και ενισχύει τοπικούς Συλλογικούς Πολιτιστικούς φορείς. Η ενίσχυση τοπικών συλλογικών φορέων  σε μια πόλη προωθεί εμπράκτως  την κοινωνική εταιρικότητα στα πλαίσια της Κοινωνίας των πολιτών,
 • Προωθεί τις αρχές της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες – και ανεξαρτήτως προσωπικής οικονομικής δυνατότητας- να επιλέξουν και να ασχοληθούν με μια πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων,
 • Βελτιώνει την ελκυστικότητα της πόλης του, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας δυναμικής τοπικής κοινωνίας, που απολαμβάνει υψηλή ποιότητα ζωής,
 • Δημιουργεί στοιχεία υπερτοπικότητας για την πόλη που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική τοπική ανάπτυξη.

Ένα πολυπρισματικά δραστήριο Πνευματικό Κέντρο όπου οι δράσεις του βγάζουν ασπροπρόσωπο το Δήμο σε όλο το φάσμα του Πολιτισμού. Κάποιες από τις δράσεις αυτές είναι οι παρακάτω:

 1. Το Δημοτικό Ωδείο μας που πιστοποιεί επίσημα τους απόφοιτούς του από το Υπουργείο Παιδείας.
 2. Την πολυβραβευμένη Χορωδία με τμήματα κάθε ηλικίας που έχει λάβει τίτλους σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς*(Φωτο) ,
 3. Το τμήμα Παραδοσιακών Χορών στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες που επανειλημμένα μας έχουν κάνει περήφανους με τις παραστάσεις τους σε πολλές χώρες του κόσμου.
 4. Την Βραβευμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη την οποία οι δράσεις της και οι περισσότεροι από 24.000 τίτλοι της, την έχρισαν Ασημένια από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 5. Την μοναδική Δημοτική Ορχήστρα “Θρία” με τους δημοφιλέστερους μουσικούς του είδους, καθώς και την Φιλαρμονική Ορχήστρα που αποτελείται από αναγνωρισμένους μουσικούς καθώς και το εφηβικό σχήμα “Μουσικά Σύνολα”, το οποίο απαρτίζεται από νέους φοιτητές του Ωδείου μας.
 6. Θριάσια: Ένα πολύπλευρο Φεστιβάλ διάρκειας ενός μήνα κάθε Σεπτέμβρη, με συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών, μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, μουσικά ρεσιτάλ, αθλητικά τουρνουά, φιλανθρωπικούς Μαραθώνιους και εικαστικές εκθέσεις.  Ένας εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός για την πόλη μας, με μεγάλη εμβέλεια λόγω του υψηλού επιπέδου καλλιτεχνών και των ποιοτικά άρτιων εκδηλώσεων που φιλοξενεί κάθε χρόνο. Ιδιαίτερη σχεδιαστική  φροντίδα για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών καλλιτεχνών.
 7. Το Λαογραφικό Μουσείο μας, ο κλειδούχος της παράδοσης της πόλης μας. Καταφέραμε την αποπεράτωση του κτιρίου που ξεκινήσαμε την προηγούμενη τετραετία συμβαδίζοντας με τους κανόνες της παραδοσιακής αρχιτεκτονική.
 8. Το Ανοιχτό μας Πανεπιστήμιο, που για 12 συναπτά έτη φιλοξενεί τις διαλέξεις των πιο καταξιωμένων επιστημόνων της χώρας μας, και έχει διευρύνει την φήμη του Ασπρόπυργου, πέρα από τα σύνορα της Πρωτεύουσας, καθώς προβάλλεται εβδομαδιαία στο Δημοτικό μας κανάλι, το Attica Tv, το οποίο έχει εμβέλεια 6.000.000 δεκτών.
 9. Κατασκευάσαμε το Πολιτιστικό Κέντρο Γκορυτσάς όπου μέσα του θα στεγάζεται το ‘Ποντιακό Θέατρο’. Ο Πολιτισμός στον Ασπρόπυργο διαχέεται σε όλες του τις περιοχές!
 10. Το Δημοτικό μας Κινηματοθέατρο Γαλαξίας, για ακόμα μία φορά ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε σημαντικά, αφότου βέβαια καταφέραμε την πλήρη Αποπληρωμή του και απόκτηση της Άδειας Λειτουργίας του.
 11. Η Αδιάκοπη στήριξη όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων των κατοίκων του Ασπρόπυργου. Η πόλη μένει ζωντανή όταν οι φορείς της βρίσκουν στήριξη. Γι’αυτό, είμαστε σταθερά δίπλα σε όλους!
 12. Το Παλαιό μας Ρολόι. Το έμβλημα και στολίδι της πόλης μας, που εμείς διεκδικήσαμε να μην κατεδαφιστεί, τουναντίων παλέψαμε και καταφέραμε την ανέγερσή του και πια λειτουργεί ως φορέας πολιτισμού του Ασπρόπυργου, αφού είναι Λειτουργία Μουσείου Ιστορικής Μνήμης και Τοπικού Πολιτισμού.
 13. Αποδώσαμε στο Λαό του Ασπρόπυργου το Μνημείου του Ήρωα Καπετάν Μελέτη, ώστε να παραμείνει φάρος ηρωισμού για τη νέα γενιά.
 14. Ως πιστοί θεματοφύλακες της παράδοσης, διασώσαμε, αναβιώσαμε και συνεχώς αναδεικνύουμε το πατροπαράδοτο Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Ένα έθιμο αιώνων, που βρήκαμε να παραπαίει, καταφέραμε να γίνει χώρος συνάντησης για την νεολαία κάθε καλοκαίρι.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2
default

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ