ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νίκος Μελετίου

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1

Τόσο το φυσικό, όσο και το δομημένο περιβάλλον αποτελούν πεδία καθημερινής ενασχόλησης των δημοτικών υπηρεσιών.

Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι μιας πόλης αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο υφαίνεται η καθημερινότητα του πολίτη.

Με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα, το πράσινο, τον φωτισμό, την ασφαλή βάδιση και την αισθητική αναβάθμιση στοχεύουμε στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Ενδεικτικά, κάποιες από τις ενέργειες που διαπράξαμε με γνώμονα τα παραπάνω είναι οι εξής:

 1. Ο Ασπρόπυργος είναι στην ευχάριστη θέση να χαίρει 120 πλατειών σε όλη του την έκταση. Οι αναπλάσεις των πλατειών αυτών είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια, εφόσον το επιτρέπει πια και το ταμείο του Δήμου. Όλοι οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι φροντίζονται καθημερινά, είτε σε επίπεδο καθαριότητας είτε σε επίπεδο πρασίνου και καλλωπισμού, για την άμεση και ασφαλή χρήση τους από τους κατοίκους. Να σημειωθεί ότι σε μία πόλη όπως ο Ασπρόπυργος, με ποικιλομορφία στις χρήσεις των περιοχών και δομημένη σε πολλές περιοχές που κάποιες τυχαίνει να είναι απομακρυσμένες, με ό,τι προκύπτει από αυτό, καταφέρνουμε να κρατάμε την πόλη καθαρή. Κατασκευάζουμε και επισκευάζουμε καθημερινά τα αρδευτικά συστήματα που είναι απαραίτητα για τον ποτισμό όλου αυτού του πράσινου. Παράλληλα, έχουν κατασκευαστεί και αρδευτικά δίκτυα στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου Ασπροπύργου, στην Πλατεία Ολυμπιονικών, στην Πλατεία Μπακογιάννη, στην πλατεία Ηρώων, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και πολλά άλλα.
 2. Τα αντιπλημμυρικά έργα, παρότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλάβαμε και φέραμε εις πέρας την διευθέτησή τους, σε πολλά και πραγματικά μεγάλης επικινδυνότητας σημεία της πόλης: Για παράδειγμα, στο Ρέμα Άη Γιάννη, το Ρέμα Αη Γιώργη, το Ρέμα Αγίας Παρασκευής και το Ρέμα Κουταλάς.
 3. Ολοκληρώσαμε την Αντιπλημμυρική Προστασία στην ΒΙΠΑ- ΒΙΟΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις που δρουν στο Δήμο μας να είναι προστατευμένες από θεομηνίες, καθώς επιθυμούμε οι επενδύσεις στον τόπο μας να πληθαίνουν.
 4. Ολοκληρώσαμε το πρωτοβάθμιο, Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων στο Κέντρο και την Παραλία Ασπροπύργου, καθώς και την Αποχέτευση των Ομβρίων Υδάτων σε όλες τις  εντός και εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου.
 5. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γκορυτσάς, το μεγαλύτερο πάρκο της Δυτικής Αττικής, Προϋπολογισμού 3.700.000€.
 6. Στην περιοχή Γκορυτσά, χωροθετήσαμε το Μητροπολιτικό Πάρκο Θριάσιου Πεδίου, έκτασης 110 στρεμμάτων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε το μεγαλύτερο πάρκο στη Δυτική Αττική! Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται φύτευση 1.500 υψηλών δέντρων, με σκοπό την βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος, δεδομένης της επιβαρυμένης κατάστασής του λόγω της πολλών μονάδων βαριάς βιομηχανίας που υπάρχουν στη Δυτική Αττική. Θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη φύτευση σε όλους τους ακάλυπτους χώρους του πάρκου και θα επισκευαστούν και διαστρωθούν οι διάδρομοι περιπάτου και ελαφράς άθλησης. Το πάρκο προβλέπεται να περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις και θέσεις στάθμευσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται κατασκευαστούν 3 υπερσύγχρονα γήπεδα αντισφαίρισης, 3 γήπεδα καλαθοσφαίρισης, 1 γήπεδο 5Χ5 ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα FIFA Approved, 1 γήπεδο Ράγκμπι με συνθετικό χλοοτάπητα, μια παιδική χαρά Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών και Γυμναστήριο εξωτερικού χώρου με όργανα εκγύμνασης εφήβων αλλά και ενηλίκων. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ασπροπύργου, θα φωτίζεται με Φωτισμό LED για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση 5 κιοσκιών σκίασης εντός του πάρκου για την άνεση και ξεκούραση των επισκεπτών του.
 7. Αντικαταστούμε όλο τον Δημοτικό Φωτισμού, που ήταν παλαιάς τεχνολογίας, με 8.326 Φωτιστικά Σώματα LED σε όλο τον Ασπρόπυργο, για την οικολογική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης. Ένα έργο που συνολικά θα κοστίσει 7.000.000€. Το έργο αυτό, είναι αποτέλεσμα μελέτης που ξεκίνησε το 2014, και εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2016, με τον ηλεκτροφωτισμό LED να τοποθετείται σε 6 κεντρικούς άξονες της πόλης (28ης Οκτωβρίου, Νίκης, Γκορυτσάς, Θρασυβούλου,κ.α). Αφού ολοκληρώθηκε το πιλοτικό στάδιο επιτυχώς, η αντικατάσταση ολόκληρου του ηλεκτροφωτισμού της πόλης συνεχίζεται με  νέους μεταλλικούς ιστούς, ύψους 6 μέτρων – όπου χρειάζεται-, σε μονόπλευρη διάταξη κατα μήκους των οδών της πόλης.  Κάθε ιστός έχει ένα φωτιστικό σώμα LED, ισχύος 40W έκαστο και η αποδιδόμενη φωτεινή ροή κάθε φωτιστικού σώματος είναι περίπου 6300 lumens. Αυτό αποδίδει ενεργειακά το μίνιμουμ 60% εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος που σημαίνει 60% μείωση καύσιμης ύλης (πετρελαίου) από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ασπρόπυργο. Η εξοικονόμηση υπολογίζεται στις 600.000€ ετησίως, εκ των οποίων 450.000€ είναι το κόστος και η συντήρηση του έργου και ο Δήμος θα Ασπροπύργου θα επωφελείται με 150.000€ στο ταμείο του. Στις 450.000€ ετησίως συμπεριλαμβάνεται και η συντήρηση κι επισκευή του για 12 χρόνια. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σύστημα παρακολούθησης για την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση βλάβης.
 8. Συνεχώς συντηρούμε και αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό Καθαριότητας, με νέους κάδους, μηχανικό σάρωθρο, νέα απορριμματοφόρα, και την πιλοτική ανάπτυξη συστήματος βυθιζόμενων κάδων στην πόλη. Ταυτόχρονα, πήραμε ειδικό εξοπλισμό για το γρήγορο πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, το οποίο ήδη έχει φέρει αλλαγή στην καθαριότητα της κάθε γειτονιάς.
 9. Για την προστασία του περιβάλλοντός μας, όντας μια βιομηχανική αμιγώς πόλη, που όμως έχει διατηρήσει μέρος της Πρωτοβάθμιας Παραγωγής της, αποφασίσαμε και διατελούμε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο ‘Δημόκριτος’, την λειτουργία σταθμών μέτρησης ρύπων για την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ύδατα. Χάρη σε αυτή μας την κίνηση, προλαμβάνουμε οποιαδήποτε ατυχήματα ή παρατυπίες των επιχειρήσεων της πόλης που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.
 10. Ο Δήμος Ασπροπύργου εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από τα ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων) λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζοσκούπιδων (στα οποία κυριαρχούν τα ΑΕΚΚ), στον Ασπρόπυργο. Οι κίνδυνοι από την συνεχιζόμενη και συνεχώς αυξανόμενη απόθεση μπαζοσκούπιδων είναι πολλαπλοί (υγεία-περιβάλλον-πυρκαγιές κ.α.) και πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα ,ώστε οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου να ασχοληθούν με το φυσικό τους αντικείμενο, δηλαδή με τα απορρίμματα που παράγει αποκλειστικά ο Δήμος Ασπροπύργου.
 11. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Δήμος Ασπροπύργου πέραν της συλλογής ήταν η δυσκολία ανακύκλωσης των ΑΕΕΚ, από τα οποία πολύ δύσκολα παράγονται αξιόπιστα προϊόντα ανακύκλωσης. Έτσι οι υπηρεσίες του προχώρησαν σε μια εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό των κατάλληλων εκείνων μεθόδων που θα μετέτρεπαν τα ΑΕΚΚ σε προϊόντα ανακύκλωσης υψηλής ποιότητας. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να εντοπισθούν ορισμένα προϊόντα που κάλυπταν αυτές τις προϋποθέσεις και έγινες δοκιμαστικές εφαρμογές αυτών, στην αρχή πιλοτικές και μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, πλέον εκτεταμένες. Η μία εφαρμογή ήταν η παραγωγή αυτοσκληρούμενων υλικών από τα προϊόντα εκσκαφών για την επίχωση ορυγμάτων ή κατασκευής βάσεων ή υποβάσεων, με ελεγχόμενες τιμές συμπύκνωσης και η δεύτερη η παραγωγή ψυχρού ασφαλτομείγματος με μεγάλη διάρκεια ζωής από τα απόβλητα ασφαλτικών.Σκοπός είναι παραγωγή υλικών τα οποία ικανοποιούν τις προδιαγραφές κατασκευής έργων και μπορούν να έχουν γενική χρήση στα έργα του Δήμου. Ζητούμενο δεν είναι μόνο η επεξεργασία δια απλής θραύσεως και τριβής, αλλά η παραγωγή νέων προϊόντων που τροποποιούν τα αρχικά υλικά, ώστε να ικανοποιούν τις προδιαγραφές των έργων και αφήνουν μηδενικό υπόλοιπο. Επίσης αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ασφαλτικών που υπάρχουν στις παράνομες αποθέσεις.Και στις δύο περιπτώσεις εκτός των άλλων περιβαλλοντικών ωφελειών υπάρχει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και συνεπώς βελτίωση του αποτυπώματος CO2.
 12. Πέρα από τις αρχικές εφαρμογές, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη εφαρμογή που θα καλύψει όλα τα παραγόμενα από τον Δήμο ΑΕΚΚ και θα αρχίσει να απορρυπαίνει σημαντικές περιοχές του Δήμου.
 1. Στο κέντρο της πόλης, διεκδικήσαμε την έκταση του Αγροκηπίου από την Περιφέρεια Αττικής, αφότου πληρώσαμε 1.200.000 €. Η έκταση του Αγροκηπίου είναι 24 στρέμματα και πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις 300 δέντρων.
 2. Φυτεύσεις χιλιάδων υψηλών δέντρων στον Ασπρόπυργο: Ο Δήμος Ασπροπύργου πέραν της συστηματικής συντήρησης κι επέκτασης του οργανωμένου Πράσινου σε πάρκα, ανοιχτούς χώρους και πλατείες, φυτέυει -συνεχώς και συστηματικά- υψηλά δέντρα σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια μεγιστοποίησης της υψηλής βλάστησης σε όλη την πόλη, ο Δήμος προχώρησε σε φύτευση 3.000 υψηλών δέντρων συνολικά, σε όλες τις συνοικίες αλλά και στις 120 πλατείες της πόλης από το 2014 μέχρι σήμερα.
 3. Για την προστασία του περιβάλλοντος από πυρκαγιές, ο Δήμος θέσπισε την εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία λειτουργεί με την έναρξη του καλοκαιριού ετησίως.
 4. Το Βιοκλιματικό Κτίριο του 8ου Δημοτικού Σχολείου, είναι μία από τις εγκαταστάσεις- υπόδειγμα ενεργειακού κτιρίου και απόδειξη της περιβαλλοντικής μας ευσυνειδησίας.
 5. Το ίδιο και ο Βιοκλιματικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Γερμανικών Ασπροπύργου.
 6. Όσον αφορά την ηχορύπανση, ο Δήμος έχει προβεί στην αγορά και εγκατάσταση ηχοπετασμάτων στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς βρίσκεται δίπλα σε αυτοκινητόδρομο βαριάς όχλησης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 3

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ