ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Μελετίου

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής βρίσκονται στον πυρήνα της ίδιας της ιδέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, ένας σύγχρονος δήμος οφείλει  να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα, δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν:

Στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με ιδιαίτερη φροντίδα για το παιδί, τον ηλικιωμένο, το άτομο με ειδικές ανάγκες και τον πολίτη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στη δημιουργία αρχών κοινωνικής συνευθύνης, όπου κανένας πολίτης δεν αφήνεται να αντιμετωπίσει μόνος του το οποιοδήποτε βαρύ προσωπικό ή οικογενειακό πρόβλημα.

Στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να αξιοποιεί και να συμμετέχει, χωρίς οικονομικά ή άλλα εμπόδια, σε όλες τις υπάρχουσες κοινωνικές παροχές στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Ψυχαγωγία,

Οι παραπάνω πολιτικές αποτελούν τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, που οδηγούν σε μια συνεκτική κοινωνία της ανάπτυξης και της προόδου.  

 

 1. Ιδρύσαμε το ΚΑΠΗ Παραλίας και το ΚΑΠΗ Γκορυτσάς καθώς οι ανάγκες της πόλης μας ώθησαν στην δημιουργία τους. Η άψογη λειτουργία όλων των ΚΑΠΗ του Δήμου, πιστοποιούν την ιδιαίτερη αγάπη, το σεβασμό και τη φροντίδα της Δημοτικής Αρχής για την Τρίτη Ηλικία. Απόδειξη του παραπάνω, είναι τα περισσότερα από 800 ενεργά μέλη, που περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους στις φιλόξενες αυτές δομές.
 2. Το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο σπίτι’, το οποίο το κράτος αποφάσισε λόγω περικοπών να διακόψει το 2012, εμείς αξιωθήκαμε να επανδρώσουμε και να το διατηρήσουμε, με ίδιους πόρους, μέσω της ΚΕΔΑ. Με τον τρόπο αυτό, 170 περίπου μη αυτοεξυπηρετούμενοι συνδημότες μας, μπορούν να έχουν καθημερινά αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικο τους περιβάλλον, αφού το εξειδικευμένο προσωπικό του “Βοήθεια στο Σπίτι”, τους εξυπηρετεί σε βασικές ανάγκες που ειδικά για εκείνους που είναι μόνοι, δεν είναι δεδομένες. Ο Κοινωνικός Αποκλεισμός δεν υφίσταται στην πόλη μας , όπου Κανείς Ασπροπύργιος δεν είναι μόνος του στην Κρίση.
 3. Κάνοντας πράξη το παραπάνω, την τελευταία πενταετία μόνο, για να ενισχυθούν οι πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα, ο Δήμος μας προσέφερε οικονομικές ενισχύσεις, που ξεπερνούν τις 200.000€
 4. Παράλληλα, το Κοινωνικό μας Κατάστημα “Ο Πλησίον”, το οποίο ήμασταν και ο πρώτος Δήμος που το λειτούργησε εθελοντικά και ένα χρόνο αργότερα η πολιτεία θέσπισε την δομή αυτή στους Δήμους, είναι μόνιμος αρωγός στους πολίτες που χτύπησε η Κρίση με συγκεκριμένες δράσεις. Το καθημερινό Συσσίτιο, που παρέχονται 200 και πλέον μερίδες φρεσκο-μαγειρεμένου φαγητού, το Κοινωνικό μας Φαρμακείο, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να βρουν Δωρεάν τα φάρμακα πρώτης ανάγκης. Το ίδιο κατάστημα παρέχει ρουχισμό από τις δωρεές των συμπολιτών μας αλλά και των καταστημάτων της πόλης, όπως και αναλώσιμα είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που τα χρειάζονται. Σε αυτό το φάσμα, κάθε χρόνο εδώ και 10 έτη, πραγματοποιούνται Φιλανθρωπικά Χριστουγεννιάτικα Παζάρια με σκοπό την ενίσχυση των 700 οικογενειών που είναι μέλη του Κοινωνικού μας Καταστήματος. Έτσι, από τη μία τονώνεται το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς στον Ασπρόπυργο, αναζωογονείται η τοπική αγορά με τους 70 και πλεον εκθέτες- μικροπωλητές και από την άλλη, το σημαντικότερο αυτών των παζαριών είναι ότι  στηρίζονται οι συνάνθρωποί μας επιπλέον τις γιορτινές αυτές μέρες. Η Κοινωνία της Συνευθύνης στην πράξη!
 5. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει την Ελληνική Κοινωνία θεσπίσαμε το Γραφείο Απασχόλησης το οποίο αναλαμβάνει την ενημέρωση των ανέργων στο Δήμο μας και κυρίως, την προώθησή τους, σε θέσεις εργασίας βάση των ικανοτήτων και των βιογραφικών τους, σε εταιρείες και μεγάλες ΔΕΚΟ.
 6. Όσον αφορά στην Κοινωφελή εργασία, με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, -με επιβλέπον φορέα το Δήμο- επιτύχαμε το 2015 να απασχοληθούν 78 άτομα, το 2016 να απασχοληθούν 191 άτομα, το 2017 να απασχοληθούν 23 άτομα, ενώ το 2018 απασχολήθηκαν 210 άτομα και το 2019 απασχολούνται ήδη @@@ άτομα.
 7. Κάθε χρόνο διαθέτει ο Δήμος κλιματιζόμενες αίθουσες 24ωρης λειτουργίας σε ημέρες καύσωνα ή παγετού, ώστε οι πολίτες που υποφέρουν να έχουν χώρο να περάσουν την ημέρα τους.
 8. Με την ίδρυση και λειτουργία των 5 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) καταφέραμε, η Ασπροπύργια οικογένεια να έχει πρόσβαση για τα παιδιά της σε δεκάδες δωρεάν μαθήματα και δραστηριότητες για παιδιά 5-12 ετών. Εκτός του ότι τα παιδιά -ως προτεραιότητά μας- επιμορφώνονται από Ασπροπύργιους Επιστήμονες και Παιδαγωγούς καθημερινά για 4 ώρες, με αυτόν τον τρόπο ελαφραίνει μεν ο οικογενειακός προυπολογισμός -εφόσον είναι όλα δωρεάν-, αλλά ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι γονείς νιώθουν ότι το παιδί τους βρίσκεται σε ασφαλή και καταρτισμένα χέρια όσο εκείνοι τελούν τις άλλες υποχρεώσεις τους.
 9. Την τελευταία δεκαετία, πενταπλασιάστηκαν τα παιδιά που φιλοξενούνται στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας. Σήμερα φιλοξενούνται σε καθημερινή βάση πάνω από 500 παιδιά στους Βρεφικούς και Παιδικούς σταθμούς μας, εντελώς Δωρεάν, χωρίς ουδέποτε να χρειάστηκε Ασπροπύργιος πολίτης να πληρώσει τροφεία, σε αντίθεση με τους πολίτες της πλειονότητας των γειτονικών μας Δήμων.
 10. Αγοράσαμε κτίριο για την εγκατάσταση του 3ου Βρεφικού Σταθμού (στην Τρύπα Αλεπούς), όπου αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί κανονικά.
 11. Κατασκευάσαμε νέο Πρότυπο Βιοκλιματικό Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Γερμανικά, εναρμονισμένο με τα Ευρωπαϊκά κριτήρια.
 12. Ολοκληρώνεται η κατασκευή 2 μεγάλων έργων για την φροντίδα και φύλαξη των παιδιών μας, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Κάτω Φούσα και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Ρουπάκι.
 13. Πέρα από το Δήμο, οι Κοινωνικοί φορείς της πόλης, είναι οι πυλώνες που κρατούν ζωντανή την κοινωνία, την παράδοση και τα ήθη μας. Το γνωρίζουμε καλά αυτό και έτσι, κάθε χρόνο, σταθερά, στηρίζουμε με κάθε τρόπο, όλους τους Πολιτιστικούς και Εξωραϊστικούς Συλλόγους. Εξάλλου, είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους, που κατά τις θητείες μας, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες νέοι σύλλογοι και σωματεία, δίχως να κλείσει ούτε ένας
 14. Ίδρυσαμε και λειτουργούμε το Δημοτικό Ψυχοκοινωνικό Κέντρου, ώστε να αποφεύγεται ο κοινωνικός αποκλεισμός χάρη στην αδιάκοπη Ψυχολογική και Κοινωνική στήριξη που παρέχουμε, με εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ