ΤΣΙΛΙΝΓΚΙΡΙΔΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

Νηπιαγωγός

«Η οικογένεια είναι το κύτταρο του πολιτισμού».

(Γουίλ Ντυράν, 1885-1981, Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος)

Προέρχομαι από μια αγαπημένη τρίτεκνη οικογένεια, όπου οι γονείς μου προσπάθησαν να μεγαλώσουν εμένα και τα δύο μου αδέρφια με ήθος και αξίες. Μας ανέθρεψαν με αγάπη και στοργή, προσφέροντας μας όλα τα απαραίτητα εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον, από αυτό που είχαν οι ίδιοι. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου εργάστηκαν πολύ στη ζωής τους και μας δίδαξαν πως οι δυσκολίες που θα προκύψουν, μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο σοφούς. Η οικογένεια ως ο πρώτος φορέας κοινωνικοποίησης του ατόμου αποτελεί για εμένα όχι μόνο το κύτταρο της καταγωγής μας, αλλά και το κύτταρο για τις μνήμες του πολιτισμού μας. Οι ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμα μας πρέπει να μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Πλέον, ούσα και εγώ σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών προσπαθώ καθημερινά να γαλουχώ τα παιδιά μου με τις αξίες που μου μετέδωσαν και εμένα οι γονείς μου. Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον οι δυσκολίες για την σωστή ανατροφή των παιδιών δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε όμως και κάτι ανέφικτο. Η οικογένεια μου είναι το «λιμάνι» που με ηρεμεί και με εμπνέει για να αγωνιστώ για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας, των νέων κυττάρων του πολιτισμού μας.

«Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα».

(Sydney J. Harris)

Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Η επιλογή των σπουδών μου δεν ήταν τυχαία. Ήδη από τα σχολικά μου χρόνια ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελούσε για εμένα ένα όνειρο που κατάφερα να το κάνω πραγματικότητα. Η τρυφερή ηλικία των 0-6 ετών είναι καθοριστική για την εξέλιξη του ατόμου. Οι σωστές βάσεις για την ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση και τη κοινωνικοποίηση του παιδιού εξαρτούνται από την προσχολική εκπαίδευση σε συνεργασία πάντα με το οικογενειακό περιβάλλον.  Έχω υπηρετήσει για 11 συνεχόμενα έτη τον ιδιωτικό τομέα της προσχολικής αγωγής, έχοντας αποκομίσει μια μεγάλη εμπειρία σε παιδιά που φοιτούσαν στο προ-νηπιακό τμήμα. Όλα αυτά τα χρόνια έχω ευαισθητοποιηθεί για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ικανότητες, τα οποία πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης στις σχολικές μονάδες, είτε γιατί δε γίνονται δεκτά από τα σχολεία, είτε γιατί δεν εφαρμόζονται οι κατάλληλες πολιτικές για να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον, χωρίς να στιγματιστούν. Ως εκ τούτου, η συναναστροφή μου με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της προσχολικής αγωγής που έδωσε την ευκαιρία να οραματιστώ ένα σχολείο ίσων ευκαιριών που θα δίνει στο κάθε παιδί το δικαίωμα να εξελιχθεί και να ανοίξει τα δικά του φτερά, μετατρέποντας τον φαινομενικό του καθρέπτη στην απέραντη θέα της μάθησης.

«Η τέχνη μένει ζωντανή γιατί είναι θνητή».

(Paul Virillio, 1932-2018)

Είμαι ένας άνθρωπος φιλότεχνος, καθώς έχω την πεποίθηση πως οι τέχνες αποτελούν κοιτίδες του πολιτισμού μας. Η καταγωγή μου από τον Πόντο με ώθησε να διατελέσω δύο χρόνια Υπεύθυνη Χορευτικού στο Σύλλογο «Οι Ακρίτες του Πόντου» και τρία χρόνια Αντιπρόεδρος του ίδιου Συλλόγου στο Δήμο του Ασπρόπυργου. Επίσης, ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο και στον ελεύθερό μου χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω λογοτεχνία. Οι τέχνες, όπως είναι ο χορός, το θέατρο και η λογοτεχνία διατηρούν τις μνήμες μας ζωντανές μέσα στην πάροδο του χρόνου. Μέσα από τη τέχνη δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο να ταξιδέψει σε άλλες εποχές, στο παρελθόν των λαών, περνώντας από γενιά σε γενιά όλα εκείνα τα πολιτισμικά στοιχεία που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Επίσης, ο άνθρωπος μέσα από τη λογοτεχνική ή θεατρική μυθοπλασία έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα τη κοινωνία μέσα στην οποία ζει, συνειδητοποιώντας την κοινωνική και οικονομική ποικιλομορφία.

«Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στο μονόλογο και του πνεύματος στην ύλη».

(Γουίλ Ντυράν, 1885-1981, Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος)

Ανήκω στη γενιά των νέων πολιτικών που έχει ως στόχο να τιμήσει το παρελθόν της ιστορίας και του πολιτισμού μας, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον. Η πολιτική χρειάζεται νέους ανθρώπους που θα λειτουργούν ως ασπίδες δικαιοσύνης, υγιούς πειθούς, διαλόγου και πνεύματος απέναντι στην παντοδυναμία, τη βία, το μονόλογο και τα υλικά αγαθά, τα οποία μας οδήγησαν στην σύγχρονη κοινωνικό-οικονομική κρίση.  Ως ενεργή πολιτικά πολίτης έχω οραματιστεί το Δήμο Ασπροπύργου να μεγαλουργεί στο άμεσο μέλλον. Προσωπικά, άμεσο μέλημά μου είναι η βελτίωση των δομών της εκπαίδευσης του Δήμου μας, καθώς θεωρώ πως οι βασικές μου σπουδές ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτικών, και όχι μόνο, σχολικών μονάδων. Πιστεύω πως η εντιμότητα, η υπευθυνότητα, η αλληλοβοήθεια, η επικοινωνία, η ομαδικότητα και η δημιουργικότητα με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο, μητέρα και εκπαιδευτικό και συντέλεσαν στην απόφαση μου να κατέβω Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Δήμαρχο Νικόλαο Μελετίου και τον συνδυασμό «Ώρα ευθύνης», με καθαρότητα της συνείδησης και της θέλησής μου για το κοινό καλό.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp